flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

"Урок справедливості" для студентів ВПУ

06 березня 2023, 15:47

За ініціативою Голови Канівського міськрайонного суду Льон О.М., яка є одночасно ювенальним суддею у вказаній судовій установі, а також ювенального прокурора Канівського відділу Смілянської оружної прокуратури Ільєнко Я.І. для учнів 1-3 курсів Державного навчального закладу "Канівське вище професійне училище" 03.03.2023 у приміщенні суду проведено відритий "Урок справедливості".

Також у вказаному заході прийняли участь начальник Черкаського районного відділу № 2 Державної установи «Центр пробації» в Черкаській області Бакумець О.В. та ювенальний інспектор сектору ювенальної превенції Черкаського РУП ГУНП в Черкаській області Касьянова Ю.В.

Під час заходу діти ознайомилися з особливостями розслідування кримінальних проваджень щодо дітей, дізнались ключові аспекти притягнення неповнолітніх до кримінальної відповідальності, особливості судового розгляду та відбуття призначеного покарання неповнолітніми. Крім того, особливу увагу учнів звернуто на випадки, коли дитина є потерпілою у кримінальному проваджені, з дітьми обговорено найбільш розповсюджені і резонансні приклади подібних випадків.

Загалом захід проходив у формі "діалогу", учні проявляли значну зацікавленість до вказаних тем, ставили запитання учасникам заходу, моделювали ситуації та жваво обговорювали реальні приклади кримінальних справ щодо дітей.

Більш того, під час заходу в учнів була можливість особисто прийняти участь у імпровізованому судовому засіданні щодо неповнолітньої особи, яка вчинила злочин. Діти проявили неабияку ініціативу, приймаючи участь у вказаній рольовій грі, допити "обвинуваченого" його "законного представника" та запрошених за клопотанням обвинуваченого "свідків" дали змогу продемонструвати дітям як саме проходить судових процес при розгляді такої категорії кримінальних справ.

Діти залишились сповненими приємних вражень від проведеного «Уроку справедливості» та в свою чергу учасники заходу подякували учням за їхню активність та завзяття під час заняття.