flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Канівський міськрайонний суд Черкаської області повідомляє Амброз Віталія Петровича, що Канівським міськрайонним судом Черкаської області 16.11.2022 розглянута цивільна справа № 524/11232/21 за заявою Амброз Ірини Юріївни, заінтересовані особи Відділ де

22 листопада 2022, 09:55


Канівський міськрайонний суд Черкаської області
19000, вул. Успенська, 22, м. Канів Черкаської області
№ 524/11232/21/          /18.11.22 від 18.11.2022 р.

 

                                                              ПОВІДОМЛЕННЯ

Канівський міськрайонний суд Черкаської області повідомляє Амброз Віталія Петровича,  що  Канівським міськрайонним судом Черкаської області 16.11.2022 розглянута цивільна справа № 524/11232/21 за заявою Амброз Ірини Юріївни, заінтересовані особи Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кременчуці Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Канівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Кам'янець-Подільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам'янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), Амброз Віталій Петрович про скасування рішення суду про оголошення особи померлою та прийнято рішення.
З текстом  рішення можна ознайомитись нижче або за посиланням  https://reyestr.court.gov.ua/Review/107344775.


 
                                                                                                            Справа № 524/11232/21
                                                                                                       Провадження № 2-о/697/3/2022
                                                                Р І Ш Е Н Н Я
                                                           ІМЕНЕМ УКРАЇНИ
16 листопада 2022 року м. Канів
Канівський міськрайонний суд Черкаської області у складі:
головуючого судді Скирди Б.К.,
за участю секретаря судового засідання Васянович Ю.В.
розглянувши у відкритому судовому засіданні у м. Каневі цивільну справу за заявою ОСОБА_1 , заінтересовані особи Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кременчуці Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Канівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Кам`янець-Подільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), ОСОБА_2 про скасування рішення суду про оголошення особи померлою, -
ВСТАНОВИВ:
Заявник ОСОБА_1 звернулась до суду з заявою в якій просить скасувати рішення Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 27.11.2012, яким оголошено ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 померлою.
В обґрунтування заявлених вимог вказує, що рішенням Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 27.11.2012 у справі № 2308/2803/2012 за заявою ОСОБА_2 її оголошено померлою з дня набрання рішенням законної сили. Рішення набрало законної сили 07.12.2012. Зазначене рішення було прийнято у зв`язку з наступними обставинами.
14.09.1991 заявниця вступила у шлюб з ОСОБА_2 . В 1995 році, посварившись зі своїм чоловіком, заявниця стала проживати у своєї бабусі ОСОБА_3 за адресою АДРЕСА_1 . 05.12.1995 заявниця з своїм чоловіком розлучилась. У 1999 році заявниця переїхала на постійне місце проживання до м. Кременчука. Полтавської області де і проживає по теперішній час. Із 2008 по 2014 рік заявниця офіційно працювала на ПАТ «Кременчуцькому колісному заводі». Після переїзду до м. Кременчука, колишньому чоловіку ОСОБА_2 про місце перебування не повідомляла. У 2021 році заявниця прийшла до одного з відділень АТ КБ "Приватбанк" в зв`язку з тим, що термін дії картки закінчився, у відділенні банку їй повідомили, що її індивідуальний податковий номер не є дійсним. Звернувшись до Кременчуцької державної податкової інспекції, заявниці повідомили, що вона вважається померлою, після чого вона звернулась до Кременчуцького відділу державної реєстрації актів цивільного стану, де їй стало відомо, що рішенням Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 27.11.2012 вона оголошена померлою. В зв`язку з цим, заявниця змушена звертатись до суду із заявою про скасування рішення про оголошення її померлою, оскільки це впливає на її права та обов`язки.
Заявниця в судове засідання 16.11.2022 не з`явилася, направила до суду заяву в якій просить розглянути справу без її участі, в попередньому засіданні заявлені вимоги підтримала та просить суд їх задовольнити з підстав зазначених в заяві.
Представник заінтересованої особи Відділу державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кременчуці Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми) в судове засідання не з`явився, направив до суду заяву про розгляд справи без їх участі, не заперечують щодо задоволення заяви.
Представник заінтересованої особи Канівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) в судове засідання не з`явився, подав до суду заяву про розгляд справи без їх участі, щодо задоволення вимог заяви поклались на розсуд суду.
Представник заінтересованої особи Кам`янець-Подільського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький) в судове засідання не з`явився з невідомих для суду причин.
Заінтересована особа ОСОБА_2 в судове засідання не з`явився, про дату, час та місце слухання справи повідомлявся шляхом розміщення оголошення про виклик в судове засідання на сайті судової влади.
Відповідно до частини третьої статті 211 ЦПК України, особа, яка бере участь у справі, має право заявити клопотання про розгляд справи за її відсутності.
Суд, дослідивши письмові матеріали справи, приходить до наступного висновку.
Згідно з вимогами статті 264 ЦПК України, під час ухвалення рішення суд вирішує, чи мали місце обставини, якими обґрунтовувалися вимоги та заперечення, та якими доказами вони підтверджуються; чи є інші фактичні дані, які мають значення для вирішення справи; та докази на їх підтвердження.
Згідно з ч. 3 ст. 12 ЦПК України, кожна сторона повинна довести ті обставини, на які вона посилається як на підставу своїх вимог або заперечень, крім випадків встановлених цим кодексом.
Правовідносини з приводу оголошення особи померлою регулюються нормами Цивільного кодексу України.
Відповідно до частини першої, пункту 3 частини другої статті 293 ЦПК України, окреме провадження - це вид непозовного цивільного судочинства, в порядку якого розглядаються цивільні справи про підтвердження наявності або відсутності юридичних фактів, що мають значення для охорони прав, свобод та інтересів особи або створення умов здійснення нею особистих немайнових чи майнових прав або підтвердження наявності чи відсутності неоспорюваних прав. Суд розглядає в порядку окремого провадження справи про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою.
З матеріалів справи вбачається, що згідно рішення Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 27.11.2012 заяву ОСОБА_2 про оголошення ОСОБА_1 померлою задоволено.
Згідно копії паспорта серії НОМЕР_1 вбачається, що ОСОБА_1 народилася ІНФОРМАЦІЯ_1 в м. Кам`янець-Подільський, Хмельницької області, зареєстрована за адресою: АДРЕСА_2 .
З копії трудової книжки серії НОМЕР_2 виданої на ім`я ОСОБА_1 вбачається, що в період з 2008 по 2021 рік гр. ОСОБА_1 була офіційно працевлаштована.
З Актового запису про смерть № 01 від 17.01.2013, складеного Канівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), вбачається, що актовий запис про смерть ОСОБА_1 , складений на підставі рішення Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 27.11.2012.
Відповідно до ч. 1 ст. 48 ЦК України, якщо фізична особа, яка була оголошена померлою, з`явилась або якщо одержано відомості про місце її перебування, суд за місцем перебування цієї особи або суд, що постановив рішення про оголошення її померлою, за заявою цієї особи або іншої заінтересованої особи скасовує рішення суду про оголошення фізичної особи померлою.
Згідно з ст. 309 ЦПК України, у разі одержання заяви про появу фізичної особи, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або відомостей про місцеперебування цієї особи суд за місцеперебуванням особи або суд, який ухвалив рішення про визнання особи безвісно відсутньою або оголосив її померлою, призначає справу до слухання за участю цієї особи, заявника та інших заінтересованих осіб і скасовує своє рішення про визнання фізичної особи безвісно відсутньою або оголошення її померлою. Заяву може бути подано особою, яку було визнано безвісно відсутньою або оголошено померлою, або іншою заінтересованою особою. Копію рішення суд надсилає відповідному органу державної реєстрації актів цивільного стану для анулювання актового запису про смерть.
Судом встановлено, що рішенням Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 27.11.2012 ОСОБА_1 було оголошено померлою.
Однак, як вбачається зі змісту заяви та встановлено в судовому засіданні 18.10.2022, в якому заявниця брала участь особисто, ОСОБА_1 на даний час проживає без реєстрації за адресою: АДРЕСА_3 .
Враховуючи вищевикладене, беручи до уваги, що фізична особа, яка була оголошена померлою з`явилася та наявні відомості про місце її проживання, суд вважає, що заяву необхідно задовольнити та скасувати рішення суду про оголошення ОСОБА_1 померлою.
На підставі викладеного, ст.ст. 2, 4, 12, 13, 76-78, 258-268, 273, 293, 315, 319 ЦПК України суд, -
ВИРІШИВ:
Заяву ОСОБА_1 , заінтересовані особи Відділ державної реєстрації актів цивільного стану у місті Кременчуці Північно-Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Суми), Канівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ), Кам`янець-Подільський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Кам`янець-Подільському районі Хмельницької області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Хмельницький), ОСОБА_2 про скасування рішення суду про оголошення особи померлою задовольнити.
Рішення Канівського міськрайонного суду Черкаської області від 27 листопада 2012 року справа № 2308/2803/2012 про оголошення померлою ОСОБА_1 , ІНФОРМАЦІЯ_1 скасувати.
Зобов`язати Канівський відділ державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) анулювати актовий запис про смерть № 01 від 17.01.2013, складений Канівським відділом державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) відносно ОСОБА_1 .
Копію рішення суду надіслати до Канівського відділу державної реєстрації актів цивільного стану у Черкаському районі Черкаської області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) для анулювання актового запису про смерть.
Рішення може бути оскаржено до Черкаського апеляційного суду шляхом подачі апеляційної скарги протягом тридцяти днів з дня проголошення рішення.
Учасник справи, якому рішення суду не було вручено у день його проголошення або складення, має право на поновлення пропущеного строку на апеляційне оскарження, якщо апеляційна скарга подана протягом тридцяти днів з дня вручення йому рішення суду.
Головуючий Б . К . Скирда