flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

ЧОМУ В КАНЕВІ ТАКА СПРИЯТЛИВА АТМОСФЕРА ДЛЯ РІЗНИХ ПРИТОНІВ?

05 квітня 2016, 12:30

Суддя Канівського міськрайонного суду:

ЧОМУ В КАНЕВІ ТАКА СПРИЯТЛИВА АТМОСФЕРА ДЛЯ РІЗНИХ ПРИТОНІВ?

"Чому в Каневі така сприятлива атмос­фера для різних притонів? — ділиться своєю думкою суддя Канівського міськрайонного суду Оксана Льон під час на­шої розмови після винесення нею двох вироків суду, пов'язаних з наркотичним та алкогольним притонами в центрі Кане-ва.— Учасники цих подій тут не працюва­ли, правоохоронці їх розкрили, суд — засудив. Але цих притонів тут ще безліч. Людина з цих притонів у стані алкоголь­ного сп'яніння невідомо куди піде: чи пі­де грабувати, чи піде красти, чи візьме зброю і піде вбивати... На це треба зве­ртати увагу всім. Коли я розглядала цю справу, в мене постійно виникала думка: якби ці люди не були в стані алкоголь­ного сп'яніння — не було б і смерті лю­дини...".

Початок лютого 2016 року. На лаві під­судних — два чоловіки, неодноразово раніше судимі. їх звинувачують у кримі­нальних правопорушеннях, передбаче­них ч.2 та ч.З статті 185 (крадіжка) та ч.2 ст. 121 (умисне тяжке тілесне ушкоджен­ня, що спричинило смерть потерпілого).

Події, що привели цих молодиків на ла­ву підсудних, розгорталися в центрі Кане-ва рік тому. Власник 1 -кімнатної кварти­ри проживав у цій квартирі ще з чотирма людьми, серед яких була одна жінка. Ко­жен день тут дзвеніли пляшки, часто між цими учасниками "застілля" виникали сварки.

26 лютого минулого року одна з таких сварок закінчилась трагічно: одного з уча­сників спільного "застілля" так побили, що той через кілька днів помер в реані­маційному відділенні Канівської цент­ральної райлікарні. Під кримінальну ста­ттю тоді потрапило троє співмешканців, у тому числі й жінка, яка проживала в цій квартирі. Саме ці троє, як було вста­новлено судом, були причетні до смерті свого "колеги".

Поки тривало слідство, ця жінка, за рі­шенням суду, мала перебувати під дома­шнім арештом. Як вона опинилась на за­лізничній станції у місті Сміла, і як саме вона там загинула — залишається й на сьогоднішній день таємницею. На початку червня 2015 року стосовно неї було за­крито кримінальне провадження у зв'язку з її смертю. На лаву підсудних потрапило двоє чоловіків з тієї злощасної трійки, які "перестаралися у спілкуванні" зі своїм то­варишем.

У ході судового розгляду кримінальної справи було встановлено, що один з уча­сників того злощасного застілля, яке за­кінчилося смертю людини, "прославився" й на іншій кримінальній ниві — від викра­дення чавунних батерей з домоволоді­ння мешканця Канева, до викрадення з одного з магазинів... скриньки з пожерт­вуваннями для учасників АТО.

І ось в перших числах лютого нинішньо­го року Канівський міськрайонний суд по­ставив крапку у цій справі: обидва учас­ники хмільного застілля, яке закінчилося смертю людини, отримали по 8 років і 2 місяці позбавлення волі.

"Часто, коли люди чують сварки, шум,

якісь бійки в сусідніх квартирах, їм чи то невпевненість, чи страх не дозволяють про це повідомляти правоохоронні орга­ни, — продовжує аналізувати цю місцеву проблему Оксана Миколаївна. — Багато з нас, канівців, бачать, що десь поряд з нами існують місця або житлові приміще­ння, які пристосовані й організовані саме для того, щоб там відбувались розпиття алкогольних напоїв, проживання великої кількості людей з метою існування таких "клубів за інтересами". Але такі "інтереси" в більшості своїй є плачевними за їх результатами".

"Ось, наприклад, за результатами судо­вого розгляду однієї із справ, було вста­новлено, що в центральній частині Канева існував інший притон, в якому можна бу­ло отримати психотропну речовину, — розповідає суддя Оксана Льон. — І я так розумію, що сусіди, які проживали в тому будинку, могли звернути увагу на існу­вання цього притону. І принаймні, якби були вчасними такі повідомлення до пра­воохоронних органів, це зло було б при­пинено раніше".

Відносно історії з іншим, цього разу — наркотичним притоном у центрі Канева, про який згадує Оксана Миколаївна, суд теж поставив крапку: засудив жінку, в якої було на утриманні троє малолітніх дітей, до 5 років позбавлення волі. В присут­ності малолітніх дітей жінка продавала психотропні речовини в квартирі, в якій вона проживала з дітьми. Проте на під­ставі статті 75 Кримінального кодексу суд звільнив жінку від відбування покарання, встановивши їй іспитовий строк терміном на три роки. Звинувачення їй інкриміну­валися за трьома статтями Кримінального кодексу України, зв'язаними з поширен­ням наркотичних засобів.

В ході нашої розмови Оксана Миколаїв­на зазначила, що існує стаття в Криміна­льному кодексі України — 317, яка рідко зустрічається в держреєстрі судових справ, але її зміст варто знати мешканцям Канева. Ось ця стаття: "Стаття 317. Орга­нізація або утримання місць для не­законного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів.

1.    Організація або утримання місць для незаконного вживання, виробництва чи виготовлення наркотичних засобів, пси­хотропних речовин або їх аналогів, а та­кож надання приміщення з цією метою -караються позбавленням волі на строк від трьох до п'яти років.

2. Ті самі дії, вчинені повторно або з ко­рисливих мотивів ,або групою осіб, або із залученням неповнолітнього, - караються позбавленням волі на строк від чотирьох до восьми років з конфіскацією майна".

"Рівень злочинності в Україні і на Канівщині зріс завдяки багатьом чинникам, — говорить Оксана Миколаївна. — Це і соці­ально-економічні умови проживання лю­дей, і рівень безробіття, який зростає, і, можливо, наявність тих підприємств, які існують в Каневі і які запрошують на ро­боту людей з інших областей, минулого яких ми, можливо, й не знаємо. Тобто гро­мадяни, які приїздять сюди з метою пра­цевлаштування, не мають свого житла, а мають лише заробіток, якого їм, можли­во, не вистачає. І, як потім виявляється, деякі з них мають кримінальне минуле. Якщо проаналізувати скоєння злочинів за останній, 2015-й рік, то вони скоюва­лись особами, які приїхали до Канева з метою пошуків кращої долі — працевла­штування. Тому на це потрібно звертати увагу і канівчан, і взагалі суспільства".

Валерій РЕВА