flag Судова влада України

Отримуйте інформацію лише з офіційних джерел

Єдиний Контакт-центр судової влади України 044 207-35-46

Мешканці Канева і району знову "штурмують" будівлю Канівського міськрайонного суду. Для чого?

26 листопада 2014, 09:51

Ще не стерлися з пам'яті подібні "штурми", коли "діти війни" та "чорноби­льці" в судових кабінетах шукали правди — масово зверталися з позовами до суду аби той задовольнив їх законні вимоги щодо соціальних виплат. Та хви­ля народного "штурму", здавалося б, закінчилася — суд виніс відповідні ух­вали, люди заспокоїлись. Заспокоїлись в очікуванні, що держава, яка "народи­ла" ряд соціальних законів і які сама ж не виконує, на­решті виконає хоча б ріше­ння суду...

Але, виявляється, ми жи­вемо в якомусь позамину­лому столітті: з'явилась в країні нова влада, яка свого часу критикувала "папєрєдніків" за антинародні за­кони і доведення народу до стану виживання, критикувала одіозну Постанову Кабінету Міністрів України від 3 серпня 2011 р. №845 "Про затвердження Поряд­ку виконання рішень про стягнення коштів держав­ного та місцевих бюджетів або боржників", яка всупе­реч Конституції піднялася в законодавчому полі вище діючих законів. Замість то­го, щоб відмінити цю пос­танову, як таку, що поста­вила жирний хрест на пра­ві громадян керуватися ЗАКОНОМ у праві відстою­вати свої законні права, внесла до неї певні зміни у квітні поточного року. Ма­ло того, уже нинішня влада "народила" черговий зако­нодавчий "шедевр"—Пос­танову №440 від 3 вересня 2014 р. "Про зат­вердження Порядку погашення заборговано­сті за рішен­нями суду, виконання яких гаранту­ється держа­вою", яка має визначати механізм об­ліку викона­вчих доку­ментів та су­дових рі­шень, пере­дбачених пу­нктом 3 роз­ділу II "При­кінцеві та перехідні положення" Закону Укра­їни "Про га­рантії дер­жави щодо виконання судових рішень", інвента­ризації та погашення забо­ргованості за ними.

Було б, можливо, й логіч­но провести згадану "інве­нтаризацію" заборговано­сті держави за рішеннями судів і почати хоча б части­нами виплачувати людям те, чого вони добилися че­рез суди. Але як можна на­звати чергове рішення уряду стосовно випуску в життя цієї постанови "наро­дним", коли в бюджеті на поточний, 2014 рік, на ці виплати закладена сума, яка вдвічі менша навіть від закладеної суми "папєрєдніками" і зрозуміло,що виплат за рішеннями судів людям доведеться ще чекати роками. Так ні — видали чергову постанову; влада, мовляв, нарешті повернулася обличчям до людей. Результат "повер­нення обличчям до наро­ду" ми вже не один тиж­день можемо спостерігати під стінами будівлі суду. Що тепер шукають у судо­вих кабінетах люди, ми спробували з'ясувати.

У кабінеті міського голо­ви в понеділок, 10 листо­пада, зібрались журналіс­ти, головний державний виконавець відділу вико­навчої служби в м. Каневі Світлана Орєхова, началь­ник Управління пенсійного фонду в м. Каневі і Канівсь­кому районі Володимир Плисюк, міський голова Ігор Ренькас.

Перше питання до пред­ставника виконавчої слу­жби:

           З чиєї подачі чи з якої причини створено цей ажі­отаж, чому ось уже кілька тижнів біля приміщення суду стоїть натовп людей?

           Вийшла постанова уряду "Про затвердження Порядку погашення забо­ргованості за рішеннями суду, виконання яких гара­нтується державою". Згідно з цією постановою мають виплачуватися кошти, які заборгував пенсійний фонд "дітям війни" і "чор­нобильцям". Перед цим, згідно з постановою, за рішеннями суду, які були видані до січня 2013 року, складається реєстр на ви­плату заборгованості. Лю­ди повинні звертатися з за­явою і виконавчим листом до Управління виконавчої служби в м. Чаркаси, буль­вар Шевченка, 185. У кого немає виконавчого листа, той бере рішення суду з "мокрою" печаткою про те, що судове рішення набра­ло чинності і відправляють рекомендованим листом на згадану вище адресу. Хто отримував виконавчий лист і віддав його до пенсі­йного фонду, можуть його там забрати і відправити в Управління виконавчої служби в м. Черкаси. Чому люди, які мають на руках оригінал виконавчого лис­та, ідуть зараз до суду? Бо їм хтось так сказав. Якщо у людей є рішення суду з відміткою про те, що це рі­шення набрало законної сили, або є оригінал ви­конавчого листа— їм не потрібно йти зараз до суду.

Начальник Управління пенсійного фонду в Каневі і Канівсь­кому районі:

           До нас звертаються люди— ми їм видаємо виконавчі листи. Зараз пен­сійний фонд з цього пита­ння щодня приймає 150-200 чоловік, звертаються за виконавчими листами. Якщо згідно з цією поста­новою планується створен­ня реєстру, я не розумію, чому для його створення не звернутися до нас і взя­ти у нас для цього базу да­них, у нас для цього все є. Я не розумію, для чого по­трібно було створювати цей ажіотаж. Хтось людям сказав, що почалися вип­лати... Але таких виплат немає і коли вони будуть, ще не відомо. Зараз дійш­ло до того, що на цьому де­хто наживається — прода­ють по 15 гривень бланки заяви, а деякі адвокати бе­руть з людей по 200-250 гривень, щоб їх заповнити, хоча зразки заповнення є у нас, в пенсійному фонді, і в виконавчій службі. Я попросив прокоментувати цю ситуа­цію голову Канівського міськрайонного суду Валерія Литвина.

"Велика кількість звернень громадян міста і району до суду викликана тим, що у вересні вийшла Постанова Кабінету Мі­ністрів №440 "Про затвердження Порядку погашення заборгованості за рішеннями суду, виконання яких гарантується дер­жавою", — розповідає Валерій Микола­йович. — Згідно з цією постановою, гро­мадяни вносяться до реєстру судових рі­шень, які гарантовані державою, але не виконані. А для цього їм потрібно зверну­тися до суду, щоб отримати в суді нале­жним чином завірену копію постанови суду, тобто постанова суду повинна бути завірена "мокрою" печаткою.

Хочу зазначити, що в період 2010-2012 років суд розглянув значну кількість заз­начених адміністративних позовів — бі­льше 20 тисяч. По всіх судових рішеннях уже виписані виконавчі листи, які пере­бувають на виконанні.

Робота суду організовується відповідно до інструкції діловодства, згідно з якою ми видаємо рішення після того, як буде проведена оплата судових витрат за ви­дачу рішення суду. Тому механізм такий: люди спочатку отримують у нас рахунки, потім повинні здійснити оплату, звернув­шись до установи банку. Оплата чисто символічна — 1 гривня за 1 аркуш, на якому є текст судового рішення. Здійсни­вши оплату в банку, людям потрібно зно­ву прийти до суду, надати квитанцію про згадану оплату і отримати судове рішення. Зрозуміло, що за один день видати таку кількість судових рішень ми не можемо. За день ми обслуговуємо 300-400 грома­дян, які отримують ці судові рішення.

Я вважаю, що цей ажіотаж з видачі су­дових рішень створено штучно. Адже в згаданій постанові не зазначений термін її дії, тобто можна звертатися до суду і в листопаді, і в грудні... Рішення суду мо­жна отримати в будь-який час.

Ще хотів би звернути увагу громадян, що пунктами 19 і 20 згаданої постанови зазначено, що "бюджетні асигнування на погашення заборгованості визначаються законом про Державний бюджет України на відповідний рік. Погашення заборго­ваності здійснюється Казначейством в межах бюджетних асигнувань...". Тобто, як будуть в бюджеті кошти, я так розумію, то й будуть і відповідні виплати".

           Коли в 2010-2012 роках виносились судові рішення, тоді багато позивачів уже отримали виконавчі листи і рішення суду з відміткою про набрання чинності рішення суду. Таким людям, які вже отри­мували ці документи, потрібно зараз зве­ртатися до суду?

           Я вважаю, що таким людям гострої потреби звертатися до суду немає. Тому, що ці люди вже отримали виконавчі лис­ти і ці листи перебувають у виконавчому провадженні в органах Державної вико­навчої служби. Рано чи пізно, згідно зі згаданою постановою, людям потрібно буде звернутися до суду для того, щоб вони були включені до державного реє­стру рішень, які не виконані. Але такої гострої потреби немає, щоб люди отри­мували ці документи зараз і думали про те, що після внесення їх до реєстру шви­дше виконуватиметься судове рішення. Адже, як зазначено в цій постанові, ви­плата проводитиметься лише в межах бюджетних асигнувань.

Валерій РЕВА

P.S. Від редакції. В минулому році Законом про Держбюджет на 2013 рік на забезпечення виконання судових рі­шень, що гарантовані державою, було передбачено 153,9 мільйона гривень.

На 2014 рік Держбюджетом передба­чено вдвічі менше — 76,9 мільйона гри­вень.

Заборгованість же держави з виконан­ня судових рішень складає близько 12 мільярдів (!!!) гривень.

Звідси можна зробити висновок, як держава збирається виконувати нею ж прийняті закони. Тим більше, коли в країні йде неоголошена війна...